ceturtdiena, 2013. gada 30. maijs

Iepazīstam Latgali

Pavasara ekskursijā uz Aglonas novadu un Preiļiem dodamies kopā ar mammām un vecmammām. 
Vispirms apmeklējām Maizes muzeju Aglonā, kur katrs varēja izveidot savu kukulīti. Katrs izveidoja neparastas formas maizes kukulīti un lika krāsnī. Pa to laiku saimniece Vija Kudiņa pastāstīja par senajām maizes cepšanas tradīcijām un maizes nozīmi ikviena cilvēka dzīvē. Uzzinājām daudz jauna un interesanta. 
Pašu gatavotos smaržīgos maizes klaipiņus vedām saviem mājiniekiem.
Pēc tam apmeklējām Kara muzeju, Aglonas baziliku un Karaļkalnu.
Pēcpusdienā devāmies uz Preiļu Leļļu muzeju, kur varējām priecāties par bagāto leļļu kolekciju. Vislielāko prieku sagādāja pārģērbšanās viduslaiku princešu un prinču tērpos un iejušanās galma dzīvē. Pārvērtības bija tik pārsteidzošas, ka dažu labu bija grūti atpazīt.
Diena bija izdevusies lieliska!

pirmdiena, 2013. gada 27. maijs

Skola ābeļziedu rotā

Skolas vestibils
Maija mēnesis mūsu skolā ienāca ar ābeļziedu krāšņumu vestibilā un skatuves noformējumā. Par to jāpateicas čaklajiem koloristiem.
Pēdējā zvana dienā noformējumā parādījās zvani, kas  priecēja devītos un pasākuma viesus.

Devītklasnieki uz ābeļziedu fona

Mācāmies apstrādāt attēlus

Katrā datorā attēlu pirmatnējā apstrāde
nedaudz atšķiras
Koloristu darbnīcas vadītāja Dace labprāt iemūžina savā fotoaparātā gan dabasskatus, gan kadrus no pasākumiem. 
Tāpēc viņa dalās savā pieredzē, kā visvienkāršāk tikt vaļā no sarkanām acīm bildēs, kā panākt optimālu krāsu gammu un vēl daudzus citus fotogrāfiju apstrādes knifus.

Nu re! Sarkano acu vairs nav!

piektdiena, 2013. gada 24. maijs

Balsosim par projektu bērniem ar redzes traucējumiem

Aicinām balsot visus, visus, kam rūp mūsu līdzcilvēku ar redzes traucējumiem kvalitatīva izglītība!
Līdz 27. maijam vēl ikviens var nobalsot par 9. projektu Interaktīvās tāfeles un palielināmās iekārtas iegādei mācību procesa atvieglošanai bērniem ar redzes traucējumiem.

Balsot var saitē: spridis.la.lv

Esiet atsaucīgi un aktīvi!

Mēs visi kopā varam palīdzēt otram mācīties!

Klaberkaste dodas pie dabas

Lielie puiši kurina grilu
Sācies pikniku laiks. Klaberkastē apgūst šašliku gatavošanas prasmi. Uzkodām un salātiem izmantojam dārzā izaugušos sīpollokus, dilles un redīsus. Izrādās ēst veselīgi laukos nav nemaz sarežģīti un dārgi. Galvenais ir dzīvot ar domu, ka pašam jāprot izaudzēt ikdienai nepieciešamās lietas. 

Izrādās, ka ēst veselīgi ir arī stilīgi. Esam mainījuši savus ēšanas paradumus. Paldies mūsu vadītājai Janīnai! Viņas dzīvesprasmes mūs iedvesmo jaunam idejām.
Salātu degustācija

Sapnis par velonovietni īstenojas

Mūsu velosipēdiem drīz būs savas mājas
Esam apmierināti un priecīgi! Mūsu sapnis par velonovietni Jaunsilavās sāk īstenoties. Biedrības "Ancis" izstrādātais projekts "24:0" par velonovietnes izveidošanu ir atbalstīts.
Kuru katru brīdi Mārītes ieceres ar vietējo meistaru atbalstu tiks īstenotas dzīvē.

Koku stādīšanas akcija Jaunsilavās




Lai aug!
8.maijā bija lielā koku stādīšanas diena. Akcija sākās ar UNESCO ASP Jaunsilavas skolas koordinatores Anastasijas Kaktinieces un Ekoskolas projekta vadītājas Ligitas Upenieces uzrunu. Runātājas uzsvēra idejas nozīmību un katra indivīda lomu pasaules ekosistēmas saglabāšanā. Skolotāja Ligita Upeniece pastāstīja, ka makulatūras vākšanas kampaņā mūsu skola šogad ir izglābusi 40 kokus. Kopā ar 50 jauniestādītajiem kokiem esam dāvājuši dabai 90 kokus. Ja tā darītu katra skola, pasaule kļūtu daudz zaļāka un veselīgāka. Katra klase izvēlējās stādāmos kokus un uzņēmās pār tiem šefību. Nu kociņus katru dienu aplejam. 

Mācāmies, kā pareizi stādīt
kokus
Kopumā iestādījām 11 kadiķus, 5 kļavas, 1 sudrabegli, 5 pīlādžus, 8 ozolus un 20 priedes. 

Urā! Mūsu priedītes jau aug.
Lai zaļo mūsu koki dzejnieka Imanta Ziedoņa piemiņai, Latvijai un pasaulei!


Iepazīsti elektrību!

Nikita ir uzstādījis jaunu rekordu
Kompēteros maija mēnesis veltīts elektrodrošībai. Sākumskolas skolēni iepazinās ar Zibo, kas interaktīvā veidā iepazīstināja ar elektroierīcēm un svarīgākajiem elektrodrošības noteikumiem.


Pirmklasniekiem vislabāk patika Zibo piedāvātās puzles. Veiklākais puzles licējs izrādījās Nikita. Viņa ātruma rekords 1,27 minūtes.


Jānis cenšas pārspēt Nikitu
Nodarbības noslēgumā katrs izpildīja Zibo testu. Priecājās visi, kas saņēma uzslavu no Zibo par labām zināšanām elektrodrošības jautājumos.


Šo zīmi es pazīstu!


Marta rūpīgi apdomā atbildes

sestdiena, 2013. gada 4. maijs

Kikergaiļiem silta sirds

Skan dziesma
Kikergaiļu darbnīcas dalībnieki vienmēr ir dziedājuši „ar pilnu krūti”, bet īpaši sirsnīgi un iedvesmojoši viņiem sanāk nodziedāt, kad ir kāds, ko var iepriecināt ar savām balstiņām. Tieši tā tas notika 26. aprīlī, kad mēs devāmies koncertēt uz „Līvānu slimnīcas” Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas nodaļu. 



Koncerts slimnīcā nenotiek
 katru dienu
Koncerta laikā tika ienesta pavasarīga noskaņa nodaļas sienās. Ar dziesmu palīdzību bērni vēlējās ikvienam pavēstīt, ka pavasaris tuvojas ar lieliem soļiem, un pavisam drīz mēs varēsim nomest savu biezo apģērbu, kā tas tika izdziedāts Normunda Rutuļa dziesmā „Ti – ti - ti”. Bērni bija ne tikai sagatavojuši muzikālu sveicienu, bet arī parūpējušies, lai katram nodaļas iemītniekam palātā būtu sveiciens no krāsainā pavasara un Jaunsilavas pamatskolas, proti, bija izveidojuši apsveikuma kartiņas, kuras tika uzdāvinātas ne tikai koncerta klausītājiem, bet nodotas tieši rokās visiem, kuri nebija spējīgi atnākt, tādējādi iepriecinot pilnīgi visus. 


Katrs saņem ziedus 
Paldies Gintam, Dinijai, Madarai, Kristiānai, Kristīnei, Aijai, Evijai un Rigondai par to, ka ar savu talantu spēj iepriecināt citus un darīt to ar lielu mīlestību. 



Vēlamies pateikt arī sirsnīgu paldies „Līvānu slimnīcas” Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas nodaļas darbiniekiem par viesmīlīgo uzņemšanu.